fbpx

Η ιστορία του Κανόε Καγιάκ

Η ιστορία του Κανόε Καγιάκ

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα ολυμπιακά αθλήματα, καθώς εισχώρησε στις Ολυμπιάδες το 1936. Προηγουμένως, υπήρξε άθλημα επίδειξης το 1924 στο Παρίσι με έξι αγωνίσματα, ενώ οι αγώνες γυναικών μπήκαν στο πρόγραμμα το 1948 στο Λονδίνο.

1987-1990

Στην Ελλάδα το Κανόε Καγιάκ άρχισε το 1987, έπειτα από απόφαση να ενταχθεί υπό τη σκέπη της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.) με τη θέσπιση της ειδικής επιτροπής Κανόε-Καγιάκ. Από το 1987 μέχρι το 1990 έγιναν μεγάλες προσπάθειές ανάπτυξης του αθλήματος με την επιμόρφωση προπονητών, την αγορά σκαφών και εξοπλισμών αλλά και τη διοργάνωση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος στα Ιωάννινα.

1991

Το 1991 διοργανώθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες στα Ιωάννινα αλλά και το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε η Εθνική Ομάδα και ξεκίνησε την πορεία της σε διεθνείς διοργανώσεις.

1998

Το 1998 η Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ αναγνωρίζεται επίσημα και το άθλημα αποκτά το δικό του σπίτι. Έτσι, δημιουργήθηκε και το δεύτερο Ολυμπιακό Άθλημα, το Κανόε – Καγιάκ Σλάλομ.

1999

Το 1999 διοργανώθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε – Καγιάκ Σλάλολ στο Εθνικό Προπονητικό Κέντρο του Ευήνου.

2004

Μετά από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το Ράφτινγκ υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε – Καγιάκ. Ωστόσο, το Ράφτιγνκ δεν έχει το αγωνιστικό προφίλ του Κανόε – Καγιάκ, αφού χρησιμοποιείται μονάχα σε τουριστικό επίπεδο.

2014 – 2015

Το 2014 αποφασίστηκε η ένταξη του Ωεκάνιου Καγιάκ στην Ομοσπονδία. Έναν χρόνο αργότερα η πρώτη εθνική ομάδα θα συμμετάσχει στους Παράκτιους Μεσογειακούς αγώνες της Πεσκάρα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αϊτή.

2019

Τι 2019 έγινε μια πρώτη προσπάθεια να συσταθεί μια Εθνική Ομάδα, ώστε να υπάρξει συμμετοχή σε Παγκόσμιους Αγώνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ράφτινγκ. Όμως, η πανδημία δεν επέτρεψε να γίνουν αθλητικά δρώμενα και το εγχείρημα έμεινε στη μέση.

2020 – σήμερα

Το κανόε – καγιάκ αριθμεί έως και σήμερα παραπάνω από 62 σωματεία σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 3385 αθλητές. Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κανόε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κανόε και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ράφτινγκ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Διάφορα Αθλήματα