ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Η Ικαρία αποχαιρετά τον σπουδαίο σκακιστή της Νίκο Ξενάκη

Η Ικαρία αποχαιρετά τον σπουδαίο σκακιστή της Νίκο Ξενάκη

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκακιστής της Ικαρίας Νίκος Ξενάκης, που είχε μεγάλες διακρίσεις και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σκακιστικού Ομίλου του νησιού. Ο όμιλος εξέδωσε χτες 21/08 μακροσκελές ενημερωτικό δελτίο για να τον αποχαιρετίσει.

«Έφυγε από την ζωή το Σάββατο 19 Αυγούστου ο σπουδαίος σκακιστής της Ικαρίας Νίκος Ξενάκης.

Εκδήλωσε το μεγάλο σκακιστικό του ταλέντο από πολύ μικρή ηλικία, διακρίθηκε σε τοπικούς, καθώς και σε διεθνείς αγώνες και το 1984 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στο Σκάκι Δι’ Αλληλογραφίας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας και διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος.

Ως ο ισχυρότερος Ικάριος σκακιστής για πολλά χρόνια, αγωνιζόταν με επιτυχία στην πρώτη σκακιέρα της ικαριακής ομάδας και είχε μεγάλη συμβολή στην κατάκτηση Ομαδικών Πρωταθλημάτων Αιγαίου, καθώς και στη συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην Α΄ Εθνική Κατηγορία!

Η μεγάλη προσφορά του ήταν στην σκακιστική εκπαίδευση των παιδιών. Από το 1978 έως και πριν από λίγους μήνες, δηλαδή επί 45 ολόκληρα χρόνια έκανε μαθήματα, εντελώς δωρεάν, σε πολλές εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια. Καριωτάκια ή και παιδιά από άλλα μέρη που μεγάλωσαν στην Ικαρία.

Ήταν από τους πρώτους Ικάριους που διακρίθηκε στο τυφλό σκάκι, το μπλάιντ, καθώς και στη λύση σκακιστικών προβλημάτων. Γενικά λάτρευε κάθε μορφής γρίφους και είχε μια μεγάλη ευκολία στην επίλυσή τους.  

Ο Νίκος Ξενάκης γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Σε ηλικία 2 ετών ήλθε στην Ικαρία και μεγάλωσε στον Κουντουμά και αργότερα στον Άγιο Κήρυκο, μέσα σε στοργικό οικογενειακό περιβάλλον.

Σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βραβεύτηκε σε απαιτητικό διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Πρόσφερε τις γνώσεις του υπηρετώντας ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στον Εύδηλο και στον Άγιο Κήρυκο και αργότερα ως λυκειάρχης. Όταν δημιούργησε δική του οικογένεια είχε την τύχη να ενθαρρύνεται σε όλες του τις πρωτοβουλίες από τη σύζυγό του Μαρία και να μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους. Έβλεπε με καμάρι του γιούς του, τον Κώστα και τον Γιώργο, να μεγαλώνουν, να σπουδάζουν και να κάνουν δικές τους οικογένειες. Με ακόμα πιο μεγάλο καμάρι, τους έβλεπε να διακρίνονται στο σκάκι! 

Αθόρυβος, αλλά δημιουργικός και αποτελεσματικός συμμετείχε σε κοινωνικούς αγώνες, ήταν ενεργό μέλος του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς», όπου δίδασκε και εκεί σκάκι! Λάτρευε το βάδισμα και το κολύμπι στο οποίο αφιέρωνε ώρες πολλές έως και πριν μερικές μέρες από τον θάνατό του. Η ασθένεια που εμφανίστηκε με επιθετική μορφή δεν είχε τον χρόνο να του σταματήσει για πολύ τις αγαπημένες του ασχολίες. Ο Νίκος έφυγε όρθιος!  

Καλοπροαίρετος, ίσως σε υπερβολικό βαθμό, αισιόδοξος, γοητευτικός αφηγητής και πάντα καλοσυνάτος μετέδιδε την θετική του ενέργεια στον συνομιλητή του. Για την πολλαπλή προσφορά του ως εκπαιδευτικού, για τη συμβολή του σε κοινωνικές δράσεις, για την αγάπη του στη σωματική άσκηση, καθώς και για άλλες του ενασχολήσεις θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά. Η συγκεκριμένη ανάρτηση επικεντρώνεται στην αγάπη του και στην προσφορά του στο σκάκι. Στο πνευματικό παιχνίδι που λάτρευε από παιδί, στο άθλημα που διακρίθηκε, στο αγαπημένο μάθημα για αγόρια και κορίτσια μικρών ηλικιών.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας θα ονομάσει το 2024 «Σκακιστικό Έτος Νίκου Ξενάκη», οργανώνοντας στη μνήμη του πλήθος εκδηλώσεων, με επίκεντρο τα παιδιά! Ο σκακιστικός κόσμος της Ικαρίας θα συνοδέψει με θλίψη τον Νίκο στην τελευταία του κατοικία την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, στις 5.30 το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Αγίου Κηρύκου.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη!»

Τελευταία άρθρα Διάφορα Αθλήματα

Video Διάφορα Αθλήματα

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και λάβετε ενημερώσεις στα εισερχόμενά σας. Δεν θα σας στείλουμε spam και σεβόμαστε το απόρρητό σας.